Hallå!

Är nu hemma från Krakow och är tröttare än någonsin. Jag hade det iallafall hur bra som helst! Hur trött som helst i fötterna från att ha varit i rörelse fyra dagar i streck, men jättenöjd. Har sett the salt mines, Auswitsch koncentrationsläger, de judiska kvarteren Kashimir(tror jag det stavas, hehe), the old town, main square och massa fint. Väderprognosen innan vi åkte hade sagt att det skulle regna alla dagar, men vi hade tur och det var jätesoligt måndag-tisdag samt onsdag förmiddag. Onsdag eftermiddag spöregnade det samt åskade vilket ledde till att vi inte gjorde jättemycket, vilket egentligen var ganska skönt det med. 
 
Dagarna såg ut typ såhär:
Söndag: Avresemöte, flyg från Skavsta samt en massa sömn hit och dit.
Måndag: Sightseeing i mängder! Vi tog en guided tour till judiska kvarteren samt genom old town. Efter ca 1 h efter vi lämnat hotellrummet märkte jag även att min kamera var urladdad. Bra jobbat, liksom. Vi köpte då ett nytt batteri, som det också laddade ur efter typ 30 min. Hehe.
Cloth Hall på The main square
Inuti the cloth hall.
St. Marys church, där uppe i det högsta tornet trumpetade någon varje gång klockan slog hel timme pga en tradition. Ganska cozy.
Sjukt fint kyrkfönster!
 
Tisdag: På förmiddagen såg vi museét där Schindlers factory har legat(ni har väll sätt Schindlers list????) samt det gamla ghettot i Krakow. På eftermiddagen åkte vi till The salt mines!
Vid ingången till museét. 
Fönstrena vid entrén var prydda med bilder på några av de judar som Schindler hade räddat genom sin fabrik.
Ghettot var relativt borta så tog inga bilder där.
Vi stannade och åt jättegoda crepes på vägen till hotellet. :DD
Minnessten för alla de judar som dödades under förintelsen, denna fanns i Judiska kvarteren där vi gick igenom för att ta oss hem till hotellet.
Mina fina syster när vi promenerade mot hotellet i värmen. Mamma syns även där framme, haha.
För att komma ner i salgruvan gick vi sammanlagt MINST 800 trappsteg, dock inte på samma gång då gruvan hade olika ''våningar''. Som längst ner vad vi 130 meter under marken!
Staty GJORD I SALT! Tycker detta är så himla coolt haha
Okej sämsta bilden någonsin, men guiden demonstrerade ATT ÄVEN GOLVET VAR AV SALT!!
Detta är också salt!! Var världens tönt nere i gruvorna och helt in awe för tyckte det var så himla ballt, haha.
Den största kyrkan underground i Europa tror jag det var. Den var verkligen jättefin, och allt är i salt. Bilden gör den verkigen inte rättvisa!
Jag och Emma tog en selfie i kyrkan, hehe. 
Dom hade placerat en artificial(konstgjord??) sjö i gruvorna, som nu är så salt att det inte går att komma under vattnet pga man flyter!
Vi pressade in oss i en klausterfobihiss som vi åkte de 130 meterna upp igen, det var verkligen väldigt läskigt.
 
Onsdag: 7.15 blev vi hämtade i en minivan för att åka 1 och en halv timme ungefär ut till Auswitsch. Är för övrigt ganska säker på att jag stavar Auswitsch fel så förlåt, haha. Efter det gjorde vi inte så mycket alls för att vi var så trötta och det var så himla dåligt väder. Att besöka Auswitsch var absolut väldigt, väldigt lärorikt och nödvändigt enligt mig. Men gick också runt med en klump i magen, och det var helt omöjligt att le på en plats där ca 1,1 miljon oskyldiga människor långsamt och plågsamt miste livet.
Syns inte så jättebra vad det står, men det här är iallafall ingången till Auswitsch. 
 
Tyckte att detta var ganska bra, för förintelsen är verkligen något som vi aldrig får glömma.
Burkar som för länge sedan var fylld med gasen som användes i gaskammarna som hittades på lägret efter kriget. Dessa hade de bakom en inglasad vägg. Tog inga foton i en gaskammare för att jag kände att det var respektlöst, eftersom det var så många mäniskors dödsplats.
Detta är sammanlagt ca 40000 par skor som de samlade in från judar som kom till lägret. Det täckte typ ett halvt rum, och är inte ens i närheten av alla skor som samlades in under förintelsen.
Kläder som användes på lägret.
Väggarna i de olika husen på lägret var fulla med bilder som dessa, på fångar som hade varit på lägret. Där angavs deras namn, "nummer", ursprung, födelsedatum, yrke, när de anlände till lägret samt när de dog/blev avrättade på lägret. De flesta levde bara några veckor.
Här var ungefär samma sak fast med barn, vilket på något konstigt sätt alltid är lite värre. Här stod det dock survived på två av dem, vilket var någon slags lättnad.
Den där platsen där man sett judar gå mot sin död på film och på bilder i verkligheten. Det gick knappt att greppa att det var där man behandlade oskyldiga människor som något helt annat än människor bara för ca 70 år sedan. 
I en sånhär vagn transporterade man ca 80 fångar till lägren.
Här var sovplatsen, där ca 4-5 personer fick sova under en gemensam filt.
Någon hade lagt en ros på några av sovplatserna vilket jag tyckte var himla fint. <3
 
Blev lite ledset här kanske, men detta berör mig så himla djupt. 
 

Torsdag: Shopping! Vi tog oss till Galeria Krakowa eller vad det nu hette och shoppade loss trots att vi kanppt hade någon plats viktmässigt med mer packning, haha. Fick med mig en jättesöt pyjamas, en klänning och en träningsväska från gallerian, sen i övrigt handlade jag en bh och 3 st trosor, en hard rock café tröja, ett armband samt badsalt från saltgruvan. På torsdagen åt vi även på KFC, vilket var första gången för min del. Kändes väldigt amerikanskt, haha. Det var verkligen jättegott, KFC over donken every time. 
 
Hade iallafall en helt sjukt rolig resa! Nu idag har jag hunnit packat upp och tränat samt åka iväg till pappa. Har också hunnit kolla ikapp alla blogginlägg jag har missat, haha. Känns helt sjukt att de utbytesstudenter som är iväg nu har börjat åka hem nu. Snart är det min tur att åka. Känns fortfarande helt overkligt, haha. 
Blev ett väldigt långt inlägg inser jag nu, men hoppas någon orkar kolla igenom det!